Да шиеш гоблени по най-ефективния начин!

Шиенето на гоблени е изкуство, което предполага използването на различни методи и техники от шивача за създаването на уникални творения. Шивачът „рисува“ гоблена с различни цветове, също както художникът рисува своята картина.

Използването на различни цветове позволява преливане и изпъкване на детайлите, отразени върху самия гоблен.

Съществуват различни техники за шиенето на гоблени – най-популярните такива са шиенето на кръст, както и на половин кръст.

Шиенето на кръст предполага два вида бода – единият вид се състои от два бода – горен, който припокрива долния и започва от долен десен ъгъл и завършва в горния ляв ъгъл и един долен – той започва от долния ляв ъгъл и завършва в горния десен.

Другия вид бод се прави само с един бод – той е за половин кръст, като започва от долен ляв ъгъл и завършва в горен десен ъгъл. Този вид бод е подходящ при ушиването на картини с големи размери, както и при голямо количество на цветовата гама. За основа за шиене на гоблена е най-добре да се използва панама (стандартна), която да е разчертана на квадратчета.

Не се препоръчва да се използват пластмасови или синтетични подложки, тъй като няма да се получи резултатът, който се получава при стандартната панама, а и самите конци са доста по-различни. Би било добре да работите с игла, чиито връх е затъпен, защото именно с такава по-лесно се работи. Даже най-добре е да шиете с 10 игли, за да не се налага да сменяте постоянно конеца.

Конецът, който се вдява на иглата, не би трябвало да е повече от 50 см, тъй като би могъл да се усуче. На обратната страна на панамата трябва да се завързват възелчета на конците, тъй като, ако бъде огладен гоблена и не са завързани възелчета, те могат да изпъкнат на лицето й.

При завършване на гоблена е добре краищата на панамата да се минат на оверлог, но ако не разполагате с такъв, то би могло и на ръка да се обшият краищата.

 

 

 

 

 

 

 

Поставянето на рамка на гоблена е един добър начин да украсиш своя дом, както и да остане един красив спомен от творчеството на шивача.

 

 

Вашият коментар

X